štvrtok, 29. augusta 2013

Quinoa s čerstvým šalátom a nori vločkami

{vegan|no gluten}

Moja obľúbená QUINOA poznáte ju?? Je to tradičná juhoamerická plodina. Starí inkovia ju nazývali "matka zrno"... má vysoký obsah hodnotných látok a píše sa o nej, že je doslova výživová bomba! Obsahuje vraj veľa vitamínov, beta-karotén, kyselinu listovú,... má vysoký obsah aminokyselín, bielkovín a minerálnych látok. Je veľmi ľahko stráviteľná. Je nenáročná na prípravu. Varí sa presne ako ryža... Rozhodne je výborná v naklíčenej surovej forme ale o tom neskôr... Teraz si ju uvaríme... :)






































Quinoa s čerstvým šalátom a nori vločkami

Quinoa sa varí presne ako ryža, takže je nenáročná na prípravu. Na 1 hrnček quinoi použijeme 1 a 1/2 hrnčeka vody. 1 hrnček víde zhruba pre 2 osôbky, pre väčších jedákov asi pre jedného :)) 
Quinou prepláchneme pod studenou vodou, dáme do hrnca a zalejeme vodou. Varíme ju na slabom ohni pod pokrievkou približne 15 minút, potom odstavíme z ohňa a necháme pár minút dôjsť pod pokrievkou.

taaak a poďme na tooo

budeme potrebovať:

2 lyžice NORI vločiek

1 lyžicu Gomasia (kupujem ho v DM)

šalát:

za hrsť ľadového šalátu
za 2 hrste čerstvých špenátových menších listov
4-5 paradajok
2-3 mladé cibuľky
5-6 lístkov čerstvej bazalky

Cesnakový nálev:

3 strúčiky cesnaku
2 lyžice na drobno nakrájanej petržlenovej vňate
soľ podľa chuti (ja rada používam bylinkovú morskú soľ, himalájsku soľ alebo keltskú soľ)
1/2 čajovej lyžičky kurkumy
1/4 čajovej lyžičky kajanského korenia
cca 4 lyžice oleja (olivový, tekvicový, ľanový, konopný,...) ja si robievam taký mix..

Hmmm a vedeli ste, že keď si dáte cesnak spolu s petržlenovou vňaťou, nebude to cítit, takže v tejto kombinácii si ho môžete dať aj počas dňa :) dobrá správa!


PRÍPRAVA:

Ľadový šalát nakrájame na menšie kúsky a spolu so špenátom opláchneme pod vodou, necháme odkvapkať a dáme na spodok taniera. 
Paradajky a cibuľku nakrájame na kolieska, bazalku natrháme alebo nakrájame na menšie kúsky a pridáme na tanier.
Na doske nakrájame cesnak na menšie kúsky a dáme do misky, pridáme na drobno nakrájanú petržlenovu vňať, soľ, kajanské korenie a zalejeme olejom... Dobre premiešame a necháme pár minút vyluhovať. Potom polejeme pripravenú zeleninu a môžme servírovať...

Quinou posypeme morskými riasami NORI a dochutíme Gomasiom :)


Mňaaaaaam :p a dobrú chuť!







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára