utorok 3. septembra 2013

Banánový KEFÍR z tibetskej huby s vanilkou


KEFÍR je jedinou výnimkou v konzumácii živočíšneho mlieka! Vyrába sa pridaním probiotík do kozieho alebo kravského mlieka. Probiotické baktérie trávia mliečny cukor a zanechávajú biologicky aktívnu hmotu, ktorá je považovaná za veľmi zdravú a liečivú.
Kefír si môžete pripraviť sami, stačí pridať kefírové zrná do mlieka alebo ovocnej šťavy, či dokonca do vody z čerstvého kokosu alebo obyčajnej jemne osladenej vody. 



Ja som zvolila na prípravu sójové mlieko, aj keď sa o sóji píše, že je škodlivá, pretože bráni vstrebávaniu živín, dôležitých minerálov a oslabuje činnosť enzýmov. Jediné nezávadné sójové produkty sú tie, ktoré prešli fermentáciou čiže kvasením ako napríklad: miso, tempeh, tamari a Nama Shoyu. Výroba kefíru je tiež spôsob fermentácie a môže sa kludne použiť sójové mlieko :)
Ak ste sa rozhodli pre živočíšne mlieko odporúčam kozie mlieko, ktoré je oveľa lahšie strávitelné pre náš organizmus ako kravské mlieko.



Banánový kefír s vanilkou

na 2- 3 porcie kefíru potrebujeme:
500 ml sójového mlieka
1 lyžica kefírových tibetských zŕn (ja som si ich objednávala na stránke syridlo-predaj.sk)
1 banán
1/4 lyžičky Bourbon vanilky
2 lyžice agáve sirupu, medu alebo iného prírodného sladidla

PRÍPRAVA:
Na prípravu kefíru použijeme sklenenú nádobu 0,7l. Do nádoby nalejeme prevarené mlieko -  v prípade, že použijete živočíšne (malo by mať teplotu približne 20°C, ale môžeme použiť aj studené z chladničky) pridáme prepláchnuté kefírové zrná, a tak necháme 12 až 24 hodín fermentovať pri izbovej teplote. Nádobu je potrebné zakryť! Čím teplejšie počasie, tým rýchlejšia fermentácia. V priebehu dozrievania občas premiešame umelohmotnou alebo drevenou lyžicou. Kefírové zrná nesmú prísť do kontaktu s kovom a chlórovou vodou!
Hotový kefír precedíme cez umelohmotné sitko a jemne premiešavame drevenou vareškou až kým nám ostanú v sitku iba kefírové zrná, ktoré dobre prepláchneme filtrovanou alebo prevarenou a vychladnutou vodou tak aby v nich nezostali zvyšky kefíru. Hubu vložíme späť do nádoby a dáme jej nové mlieko a odložíme do chladničky.
Kefír dáme do mixéra, pridáme banán, agáve sirup, vanilku a dobre rozmixujeme! Namiesto banánu sa môže použiť aj iné ovocie, ako sa vraví fantázii sa medze nekladú! :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára