sobota, 31. mája 2014

Tempeh „mäsové“ guľky s jemne pikantnou omáčkou



Tempeh „mäsové“ guľky s jemne pikantnou omáčkou

Jemne pikantná paradajková omáčka: 
250 ml prepasírovanej paradajkovej šťavy
1 menšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 ČL kapari
morská soľ
lístky čerstvej bazalky
čerstvo meté čierne korenie
štipka sušeného pikantného korenia
1 paradajka
olivový olej

1. Cibuľu si nakrájame na drobné kúsky, dáme do stredne velkého kastróla, pridáme olej, soľ, mleté čierne korenie, sušené pikantné korenie a chvíľu restujeme na miernom ohni.
2. Pridáme prelisovaný cesnak, prelisované kapari, paradajku nakrájanú na kocky a na drobno natrhané lístky bazalky. Minútku restujeme a prilejeme prepasírovanú paradajkovú šťavu, premiešame a približne 8 minút povaríme na slabom ohni pod pokrievkou. Občas premiešame aby nám šťava neprihorela.
3. Odstavíme z ohňa a necháme bokom.

Tempeh „mäsové“ guľky: 
190 g údeného tempehu
cca 150 ml vody
1 ČL tamari omáčky
1 ČL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 ČL horčice
½ ČL sušená bylinková zmes
 morská soľ podľa chuti
čerstvo meté čierne korenie
½ malej žltej cibuľe, na veľmi jemno nakrájanéj
cca 1 šálka kukuričnej chrumkavej strúhanky
olivový olej, na orestovanie

1. Tempeh rozdrvíme rukami na malé kúsky, dáme do stredne velkého kastróla, prilejeme vodu, tamari omáčku, olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak, horčicu, sušené bylinky, štipku soli, čerstvo mleté čierne korenie a varíme na slabom ohni približne 10 minút až do úplného vyparenia vody.
2. Zmes necháme mierne vychladnúť, pridáme na veľmi jemno nakrájanú cibuľu a postupne prisypávame kukuričnú strúhanku podľa konzistencie.
3. Rukami dobre premiešame až do tvarovateľnej hmoty z ktorej tvarujeme guličky.
4. Na panvici si rozhorúčime za 2 lyžice olivového oleja a guľky zľahka orestujeme do chrumkava. 

Podávame s kukuřičnými uvarenými špagetami a dozdobíme čerstvou bazalkou.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára